Sunday, January 12, 2014

Zinc complex


Jom kita berkenalan dengan zinc complex Shaklee. Zink merupakan nutrient yang amat diperlukan untuk mengekalkan kesihatan badan. Zink adalah agen yang banyak membantu dalam sisitem imun  untuk melawan serangan bacteria dan virus. Selain itu, zink bekerja untuk membuat protein dan juga DNA  dalam sel-sel badan kita. Dalam proses pembesaran, zink amat diperlukan sebagai contoh untuk ibu mengandung, kanak-kanak dan juga kita untuk membesar dan berkembang dengan betul. Zink dapat mempercepatkan luka sembuh dan juga penting untuk deria rasa dan bau.


Sekarang ni kita dapat pastikan ke badan kita dah mencukupi zat zink? Jadi macam mana cara untuk mendapatkan zink ini? Shaklee ada cara mudahnya. Zinc complex Shaklee adalah penyelesaianny.

Jom kita tengok cara ia bekerja
 1. ü  Penjagaan kulit: - dapat menyembuhkan jerawat dana memperbaiki struktur kulit.
 2. ü  Eczema: - berlaku kerana gangguan keradangan dan juga kulit yang kronik disebabkan kekurang zink dalam badan. Zink dapat menyembuhkan jangkitan kronik dan membantu badan memulihkan keupayaan untuk sembuh dengan sempurna.
 3. ü  Jerawat: - zink dapat memadanmkan kesan kerawat dari kulit. Ia bertindak mengawal selia jumlah testosterone di dalam badan yang menyebabakan jerawat. Zink juga ada kaitan dengan penghasilan kolagen yang dapat membantu dalam menormalkan jumlah minyak kulit dan mengekalkan kulit yang sihat.
 4. ü  Penyembuhan luka: kekurangan zink melambatkan penyembuhan luka. Badan kita mempunyai pelbagai enzim yang bergantung pada zink, yang menggalakkkan penghasilan kalogen yang seterusnya membantu dalam penyembuhan luka.
 5. ü  Gangguan prostat: adanya zink, ia dapat menangani masalah gangguan prostat. Pembesaran kelenjar prostat dan menjadinya kanser adalah disebabkan kekurangan zink.
 6. ü  Hilang berat badan: zink memainkan peranan utama dalam penurunan berat badan danmengawal selera makan
 7. ü  Mengandung: zink penting untuk pembaikan dan fungsi DNA. Ia diperlukan untuk mempercepatkan pertumbuhan sel-sel  dan membangunkan unsure-unsur utama sel semasa kehamilan.
 8. ü  Pembiakan: untuk lelaki, zink dpata membantu dalam spermatogenesisi dan pembagunan organ-organ seks. Untuk wanita, ia dpat membantu dalam fasa pembiakan,termasuk peringkat kelahiran dan penyusuan.
 9. ü  Fungsi biologi: penting dalam pembiakan, kawalan penyakit kencing manis, stress, rintangan imun, baud an rasa, pertumbuhan fizikal, selera makan dan juga penghadaman
 10. ü  Jangkitan: melindungi daripada gangguan berjangkit dan jangkitan kulat termasuk paru-paru dan konjuktivis.
 11. ü  Antioksidan: zink bertindak sebagai antioksidan dan pada dasarnya terlibat dalam beberapa tindak bals biokimia yang tegas, termasuk sintesis protein, fungsi enzim dan metabolism karbohidrat.
 12. ü  Kelesuan: orang yang mengalami masalah kelesuan dicadangkan untuk mengambil minyak ikan, kerana ia kaya dengan zink.
 13. ü  Botak: pemulihan dengan pengambilan diet yang kaya dengan kandungan zink. Zink dapat membantu mencegah keguguran rambut.
 14. ü  Buta malam: pengambilan kira-kira 150-450mg zink dapat memperbaiki penglihatan.

Gosip-Gosip