Monday, January 20, 2014

Vitamin C Terbaik.. LIke Shaklee


Tahukah anda, vitamin c dikenali sebagaim ascorbic acid iaitu vitamin larut dalam air.
Manusia seperti kita tidak dapat menghasilkan ascorbic acid dan perlu mengambilan vitamin c melalui pemakanan.

Di dalam badan kita, vitamin C berfungsi sebagai kofaktor penting dalam banyak tindak balas enzim, contohnya, dalam biosintesis kolagen, carnitine, dan catecholamines, dan sebagai antioksida

Kajian  menunjukkan bahawa pengambilan yang lebih tinggi vitamin C sama ada daripada diet atau makanan tambahan yang berkaitan akan mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular (CVDs), termasuk penyakit jantung koronari dan strok.

Fungsi

Vitamin C adalah ejen pengurangan , bermakna ia mudah mendermakan elektron untuk molekul penerima. Berkaitan dengan pengurangan pengoksidaan-( redoks ), dua fungsi utama vitamin C adalah sebagai antioksidan dan sebagai kofaktor enzim.

Vitamin C adalah larut air ,bukan enzim antioksidan yang utama  dalam plasma dan tisu. Walaupun dalam jumlah yang kecil vitamin C boleh melindungi molekul yang amat diperlukan dalam badan, seperti protein , lipid (lemak) , karbohidrat, dan asid nukleik (DNA dan RNA) , dari kerosakan oleh radikal bebas dan spesies oksigen reaktif (ROS ) yang dihasilkan semasa metabolisme normal , oleh sel-sel imun aktif, dan melalui pendedahan kepada toksin dan bahan cemar (contohnya, ubat kemoterapi tertentu dan asap rokok) . Vitamin C juga mengambil bahagian dalam kitar semula redoks dari lain antioksidan penting , contohnya , vitamin C diketahui menjana semula vitamin E dari bentuk teroksida .

Peranan Vitamin C sebagai kofaktor yang juga berkaitan dengan potensi redoks itu. Dengan mengekalkan dalam bentuk logam enzim- terikat   , vitamin C membantu menggabungkan fungsi oxsida dalam sintesis beberapa biomolekul kritikal . Gejala kekurangan vitamin C , seperti penyembuhan luka miskin dan kelesuan, hasil daripada kemerosotan nilai tindak balas enzim dan kolagen tidak mencukupi, carnitine , dan sintesis catecholamine . Kajian juga menunjukkan bahawa vitamin C juga terlibat dalam metabolisme kolesterol kepada asid hempedu , yang mungkin mempunyai implikasi dalam paras kolesterol darah dan kejadian batu karang.

Akhir sekali , vitamin C meningkatkan kebolehdapatan biologi zat besi daripada makanan dengan meningkatkan penyerapan usus besi .

Untuk mendapatkan Vita-c shaklee dengan harga istimewa, sila hubungi saya melalui:
fb: aisyah humairah
page fb: Lavenda shop

Gosip-Gosip